الکتروپولیش در ریخته گری استنلس استیل
بسیاری از روش های پرداخت سطحی پس از ریخته گری فولادهای ضد زنگ انجام می شود، از جمله: اسید شویی و خنثی سازی، الکتروپولیش، پولیش آینه ای. امروز می خواهیم کمی درباره فرآیند الکتروپولیش صحبت کنیم.
الکتروپولیش، که به عنوان پرداخت الکتروشیمیایی، پرداخت آندی یا پرداخت الکترولیتی نیز شناخته می شود، یک فرآیند الکتروشیمیایی است که مواد اضافه و زائد را از یک قطعه کار فلزی حذف می کند. این فرایند، یک روش معمول برای پولیشکاری قطعات استنلس استیل در صنایعی است که به مقاومت در برابر خوردگی و صافی سطح نهایی بالایی نیازمندند.
فرآیند انجام الکتروپولیش:
برای دستیابی به سطح نهایی با کیفیت بالا در اکثر آلیاژهای ریخته گری فولاد ضد زنگ، پولیش کاری باید در سه عملیات اصلی انجام شود:
- آماده سازی قطعه استنلس استیل: باید روغن های سطحی، گریس ها، اکسیدها و سایر آلاینده هایی که در این فرایند اختلال ایجاد می کنند، از بین برده شود.
- الکتروپولیش: برای صاف کردن، براق کردن و تمیز کردن سطح قطعات.
- پرداخت نهایی: این فرآیند برای از بین بردن الکترولیت باقیمانده، محصولات جانبی و خشک کردن قطعات استیل برای جلوگیری از لکه دار شدن، انجام می شود.
مزایای الکتروپولیش:
یکی از مزایای این فرایند در ریخته گری فولاد ضد زنگ این است که آهن را از سطح جدا کرده و با افزایش محتوای کروم/نیکل خنثی سازی (passivation) قطعات استیل را بهبود می بخشد. همچنین با استفاده از الکتروپولیش به یک سطح تمیز و صاف دست پیدا می کنیم که به راحتی ضد عفونی می شود. با این روش می توان قسمت هایی که با روش های دیگر غیرقابل پولیشکاری هستند را نیز پولیش نمود.
یکی دیگر از مزایای استفاده از الکتروپولیش این است که مقدار کمی ماده (عموماً 20-40 میکرومتر در مورد فولاد ضد زنگ) را از سطح قطعات استنلس استیل پاک می کند، در عین حال سوراخ های کوچک و لکه های بزرگ را نیز از بین می برد. در صورت لزوم از آن میتوان برای کاهش اندازه برخی قطعات استفاده کرد.
الکتروپولیش به دلیل سادگی و قابلیت استفاده در قطعات با اشکال پیچیده، کاربردهای زیادی در ریخته گری فولاد ضد زنگ دارد.
پولیش آینه ای در ریخته گری استیل
پولیش آینه ای، فرآیندی است که در آن سطح قطعه را به خوبی پرداخت و پولیش میکنند تا همانند آینه، صاف و درخشان شود. پولیش آینه ای فولاد، روشی است که ابتدا قطعه ریخته گری سنباده زده می شود و سپس پرداخت می شود تا سطح قطعه مانند آینه درخشان شود.
پولیش آینه ای به عنوان روش اصلی پرداخت و پولیش در ریخته گری فولاد ضد زنگ، به عنوان یکی از متداول ترین عملیات های سطحی پس از انجام فرآیند ریخته گری شناخته می شود. انجام پولیش آینه ای قطعه بیشتر برای کاربردهای نمایشی، ماشین آلات صنایع غذایی و سایر موارد استفاده می شود. در ادامه، ما از یک نمونه تخم مرغی شکل برای معرفی فرآیند پولیش آینه ای فولاد ضد زنگ استفاده خواهیم کرد:
مانند سایر ریخته گری های استنلس استیل، قبل از انجام پرداخت آینه ای ابتدا نیاز به تولید قطعات خام ریخته گری داریم. در این نمونه، شکل قطعه ریخته گری شده فولاد ضد زنگ مانند یک تخم مرغ است. آلیاژ آن هم فولاد ضد زنگ 304 است. هنگامی که قالب آماده شد، استنلس استیل ذوب شده در قالب ریخته می شود و سپس از طریق فرآیند خنک سازی، قطعه تخم مرغی شکل جامد می شود. سپس قطعه را از یک طرف راهگاه جدا کرده و با فرآیند سند بلاست، ریخته گری را به پایان می رسانیم.
اکثر پولیش های آینه ای ریخته گری استیل، برای رسیدن به یک سطح صیقلی و آینه ای درخشان به صورت مکانیکی انجام می شوند که شامل فرآیند سنگ زنی و فرآیند پرداخت می باشد.
- فرآیند سنگ زنی
هدف از سنگ زنی دستیابی و رسیدن به سطحی صاف می باشد. در این زمان سطح قطعه هنوز دارای زبری و ناصافی های بسیار ظریف و یکنواخت است. دو نوع عملیات سنگ زنی وجود دارد که عبارت اند از سنگ زنی زبر و سنگ زنی نرم .
سنگ زنی زبر: برای سطوح ناهموار و اشکال نامنظم استفاده می شود.
سنگ زنی نرم: پس از سنگ زنی زبر، سطح ریخته گری های فولاد ضد زنگ دارای علائم سایشی عمیق است. باید آن ها را از طریق سنگ زنی نرم از بین برد و برای پرداخت آماده کرد.
- فرآیند پولیش سطحی
روند پولیش برای رسیدن به سطحی صاف و درخشان مانند آینه صورت می گیرد. در بیشتر آنها از چرخ پولیش برای صیقل دادن سطح کوچک و ناهموار استفاده می شود.
سطح ایده آل برای ریخته گری استیل باید دارای ویژگی هایی باشد. برای مثال مسطح باشد، سبک باشد، نشانه ای روی آن نباشد، تنش و حفره نداشته باشد.
اگر شما نیز برای پروژه خود نیاز به ریخته گری استیل و الکتروپولیش دارید، لطفا با ما تماس بگیرید یا به نشانی info@sgic.ir ایمیل بزنید.
دیدگاه خود را ارسال کنید...